Átlátszó napelem teraszra. Tetőfedés

Teraszfedés napelemmel. Tető építése

Átlátszó napelem  terasz tető
Átlátszó napelemtetejű kocsibeálló a teraszon

Szomorú aktualitást ad témánknak az energiaárak drasztikus emelkedése, ami arra ösztönzi a terasztulajdonosokat, hogy napelemmel próbálják csökkenteni számlájuk végösszegét, a környezettudatos szemlélet mellett ez is ösztönzi az energiatakarékosságot. Alapesetben a napelemek a háztetőre kerülnek, de több olyan eset is van, amikor alternatívák után kell nézni.

A terasztető megfelelő hely lehet, különösen akkor, ha féli átlátszó vagy átlátszó napelemtáblákat választunk. Ez a megoldás a télikertek esetében is járható út, hiszen elegendő napfény jut be a beépített teraszra vagy a télikertbe, emellett áramot is termelhetünk.

Keret nélküli, félig átlátszó napelem teraszra

Az átlátszónak mondott napelemekről meg kell említenünk, hogy valójában csak félig átlátszóak, így a terasz árnyékolásában is szerepük lehet. A keret nélküli megoldásnak köszönhetően szinte tetszőleges méretű és formájú felületen elhelyezhetjük. Ez megoldhatóvá teszi a naperem teraszra építését.

A rendszer szendvicspanelekből áll: két réteg, megerősített biztonságiüveg-lemez között található egy réteg áramtermelő cella.

Modern dizájn és energia: üveg napelem

A félig átlátszó, keret nélküli napelem panelek nem csak funkcionálnak, hanem szerepük lehet a beépített terasz megjelenésének kialakításában is. Mivel ezek a napelemek lényegében a triplex üvegek módosított változatai, ezért bárhová beszerelhetőek, ahol a tervezés során ez az üvegtípus került.

Elmondható emellett, hogy rendkívül modern megjelenést kölcsönöz minden épületrésznek, ahová beépítésre kerül, emellett kihangsúlyozza a tulajdonos környezettudatosságát is.

A félig áttetsző napelem felhasználható az alábbi helyeken:

  • télikertek,
  • teraszok és balkonok,
  • kerti medencék és pavilonok,
  • kocsibeállók kialakításánál.

A felhasználási helytől és módtól függően variálható a panelek áttetszősége. A napelemcellák sűrűségétől függően 10 és 40% közötti átláthatóság érhető el.

Előnyök és hátrányok a télikertben

A keret nélküli, átlátszó napelemekkel fedett vagy borított télikertek esetében egyértelmű előny, hogy pénzt takaríthatunk meg, illetve pénzt kereshetünk a megtermelt árammal. Előnyös, hogy a szükséges árnyékolás is megoldható ezekkel a panelekkel. Hátrány ugyanakkor, hogy nem érhetünk el teljes átlátszóságot, így azokban az esetekben, amikor a megrendelő kifejezett kívánsága, hogy a beépített teraszról minden irányban zavartalan legyen a kilátás, nem használható ez a megoldás.


Tetőfedés napelemmel

Átlátszó napelem nem csak teraszra. A félig átlátszó, vagy éppen teljesen átlátszó napelem jó megoldás lehet a terasz beépítése és télikertek kialakításakor, hiszen a tetszetős dizájn mellett árnyékol és pénzt takarít meg. Emellett, ha a tetőfedés napelemmel történik, akkor nincs szükség más üvegtető készítésére.

Szólj hozzá!