Citrom a télikertben

Télikert citrom tartás
Citrom nevelése a télikertben.

Termesztés és szüretelés a teraszon

Az épített télikert nemcsak a lakás, a ház hőszigeteléséhez, energiatakarékosságához járulhat hozzá, hanem kellemes elfoglaltságot biztosítva gondoskodhat az egészségünkről is. A növényekkel való foglalatosság megnyugtató tevékenység egész évben, a téli hónapokban az ablakban pompázó citrom pedig egészen különleges látványt nyújt. A citromfácska gondozása nemcsak szépsége miatt hasznos, családunk egészséges, ellenőrzött körülmények között termesztett gyümölcshöz juthat, mellyel sokkal finomabb a beépített teraszon elfogyasztott tea.

A citrom felfedezése

A citromfácskák termesztéséről több ezeréves emlékek maradtak fenn, már a sumér birodalomban és az ókori Egyiptomban is kultusza volt a citromnak. Mivel a korai emberek még nem ismerhették a növény hatóanyag-tartalmát és annak egészségügyi hatásait, ezért nem C-vitamin tartalma miatt tartották, hanem szelleműző, betegségűző erőt tulajdonítottak neki.

A hasznos gyümölcsöt a kelet aranyalmájának nevezték, és joker szerként alkalmazták, nem volt olyan dolog, amire ne tartották volna jónak. Használták betegségek elleni gyógyírként, bőrápolószerként, illatszerként, kozmetikumként, rágcsálták szájszag ellen, de vallási rituálék alkalmával is szántak neki szerepet.

Terasz citrom
Citromfácska a teraszon

A télikertben is termeszthető citrom első leírása így szólt:

… Ennek a fának olyan a levele, mint az andrachnéé s miként a körtének és a galagonyának tövisei vannak, ezek simák, nagyon hegyesek és erősek. Almaszerű gyümölcsét nem eszik, de mint levele is, nagyon kellemes illatú, s ruha közé rakva elűzi a molyokat. Orvosságnak is használatos.

A korai citromok még jóval keserűbbek voltak mai utódaiknál, az úgynevezett ethroh típus megjelenéséig még több száz évet kellett várni.

Európában először természetesen Szicíliában és Nápolyban ültettek először citromfát, innen terjedt el Európa télikertjeibe. Hódító útja akkor kezdődött, mikor felfedezték a limonádét, melyhez a citrom levét vízzel és egy kanál cukorral keverték össze. A citrom megkedvelését követően a főúri télikertek narancs- és citromvirágoktól illatoztak.

Termesszünk citromot a beépített teraszon

A citromfélék családjába tartozó növények Európában vadon is előfordulnak. Az általunk ismert citromot termő növények télikertben vagy szobában érzik jól magukat. A citrom levele kemény, viaszos tapintású, enyhén fogazott. Nagy virágai öt fehér sziromlevélből, jól fejlett porzóból és erős, bunkós végű termőkből épül fel. A citrom gyümölcs kezdetben zöld színű, később megsárgul és hosszúkás csücsökben végződik. Általában sok magot találunk a termésben.

Citrom szaporítása

A növény többféle módon szaporítható: magvetéssel, szemzéssel, dugványozással és oltással. Magról fejlődő fajtája általában gyenge, nem terem gyümölcsöt. A legjobb eredményt a szemzéssel vagy oltással szaporított növények esetében érhetjük el. Az apró növénykéket üveglap alatt kell tartani, télikertben érzik magukat a legjobban. Szemzésnél a T vagy fordított T bemetszés alkalmazandó.

A beépített teraszon vagy a külön építményként létesített üvegházban, télikertben tartott citromfákat edényben, lehetőleg dézsában neveljük. A nyáron a szabadban levegőztetett növények egészségesebbek, de óvatosnak kell lenni a környezetváltozáskor, erős széltől és napsütéstől védeni kell a csemetéket.

Mivel a citromfa a fűtött télikertben is képes kihajtani, ezért teleltessük alacsony hőmérsékleten, hogy a fényhiány miatt satnya nyúlványai ne rontsák a fa képességeit.

Nagy méretű fa dézsában nevelve a citromfa télikertünk és kertünk dísze is lehet.


Citromfa nevelése otthon, citrom termesztése lakásban

Citrom tartása és gondozása a télikertben. A hideg évszakban is van lehetőség a megfelelően kialakított környezetben a növénytermesztésre, ehhez egy kellő alapossággal és körültekintéssel kialakított és megépített télikertre, üvegházra vagy beépített teraszra van szükség, ahol déligyümölcsöt is nevelhetsz és tárolhatod a szükséges szerszámokat. A citromfácska jól érzi magát a téli hidegtől elszigetelt nagy üvegfelülettel rendelkező szobakertben, üveg terasz védelmében, melyet szükség esetén fűthetünk is. Néhány további, érdekes és izgalmas olvasnivaló témát ajánlunk: télikertek építése, növénytermesztés teraszon, növények szaporítása, teraszbeépítés ára, üveg berakás, citrom nevelése, gyümölcs termesztés, citromfa nevelése.

“Citrom a télikertben” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Segítséget szeretnék kérni. Pár éve vettem egy 15 cm magas citromfát. Most már kb. 150-160cm magas. Hogyan kell metszeni és mit kell csinálni, hogy teremjen? Kit lehet kérdezni, aki tanácsot tudna adni konkrétan az én fámra. Nyáron a nyitott teraszon van, télen az üveges folyosón. Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.

  Válasz
  • Kedves Józsefné!

   A citromfát oltani kell, oltás nélkül csak későn/egyáltalán nem lesz termő.

   Válasz
 2. Nekem van 2 db 1 m magas citromfám de nem értek hozzá úgy kaptam szerintem tápoldat hiánya lehet de lehet e kapni ill. vásárolni tápoldatot vagy mit tegyek vele egy citrom van rajta sok virág volt de lehűlőt róla köszönöm ha valaki segítene meg köszönem.

  Válasz

Szólj hozzá!