Műanyag ajtók és ablakok karbantartása

Nyílászárók karbantartása a beépített teraszon, télikertben

Terasz és télikerti ablak ápolása.
Műanyag ablak ápolása és karbantartása.

A télikertépítés vagy teraszbeépítés során a műanyag ajtó- és ablakkonstrukciókat alkalmaznak a szakemberek. A jelenleg használt technológiáknak köszönhetően ezek a szerkezetek rendkívül strapabírók és időtállók, azonban a rendszeres karbantartás és ápolás elkerülhetetlen, csak ennek segítségével biztosítható az akadálymentes működés és a tökéletes zárás.

Az otthonunkban végzett tavaszi nagytakarítás egyik alapeleme az ablakmosás, mely során érdemes elvégezni a szakemberek által ajánlott karbantartási munkálatokat a beépített erkélyeken, fedett teraszon, szobakert nyílászáróin.

Műanyag nyílászárók beállítása

A télikert vagy a beépített terasz nyílászárói időről időre beállításra szorulnak. Az ajtók és ablakok nehezebben záródnak, rés jelenik meg az ablakszárny és a keret között, nem zár tökéletesen, esetleg beragad. Ilyen esetekben a műanyag konstrukció több pontján elhelyezett csavarok segítségével állítható be a szükséges paraméter.

Saját kezűleg vagy mester segítségével?

A műanyag ablakok beállítása elvégezhető saját kezűleg is, az ajtók megfelelő korrekciója, különösen hárompontos zsanér esetén azonban már sokkal bonyolultabb feladat. Ha a télikert, üvegterasz vagy lakás több nyílászárója is beállításra szorul, érdemes szakembert hívni, mivel ezzel elejét vehetjük sok problémának és rengeteg időt takaríthatunk meg.

A műanyag ajtókonstrukciók esetén, különösen a régebbi típusoknál, túlhúzásnál eltörhetnek a pántok elemei, ennek cseréje pedig nehézségekbe ütközhet, ha már nem gyártott darabról van szó.

Ablak beállítása a télikertben
Műanyag ablak vasalat beállítása

Az ablakok saját kezű beállításánál haladjunk lépésről lépésre, egyszerre csak kis mértékben módosítva a csavarok beállításán és megjegyezve az elfordítás mértékét, így legalább a korábbi állapotokat helyreállíthatjuk.

Ha az ajtó- vagy ablakkonstrukció szélén megjelenő hézag az anyag fáradásának a jele, azaz a konstrukció eldeformálódott, akkor csak szakember segítségével tudjuk a hibát kijavítani.

A télikertépítéssel foglalkozó cégek szakemberei a műanyag nyílászárók beállítását szakszerűen végzik el.

Tisztítás és mosás

Az ajtók és ablakok karbantartását minden esetben az alapos mosással, tisztítással kezdjük el.

A műanyag keret és az ablakbetét esetében is elmondható, hogy csak olyan anyagokat alkalmazzunk, melyek nem gyengítik, nem karcolják az anyagot. A legtöbb áruházban találunk kifejezetten erre a célra készített szereket.

A műanyag keret esetében az óvatosság azért is indokolt, mert az UV védelem lemarása, felkarcolása a teljes szerkezet épségét veszélyeztetheti.

Vasalat ápolása és karbantartása

A megtisztított ablakok és ajtók legkényesebb része a vasalat. A télikert falába beépített nagy méretű ajtók és ablakok ezek segítségével nyílnak és záródnak, tehát nagy igénybevételnek vannak kitéve. A szerkezeti elemek egyes részeit kenni kell, másokat olajozni, erre speciális anyagot használunk.

Az áruházakban kapható egységcsomagokban találunk leírást és megfelelő kenőanyagokat is. Ha bármilyen kétség merülne fel a szerkezet karbantartásával kapcsolatban, érdemes szakember tanácsát kérni. Az elkopó alkatrészek általában cserére szorulnak, ezért célszerű a rendszeres karbantartással megóvni a vasalat mozgó részeit.

A gumitömítés ápolása

A gumitömítés védi meg a beépített teraszt a portól, emellett a hőszigetelésben is szerepet játszik. A gumi tisztítását csak olyan semleges tisztítószerrel szabad végezni, amely nem károsítja azt. A megfelelő kenőanyag segítségével biztosíthatjuk, hogy a tömítés rugalmas maradjon. Szakadás esetén hívjunk szakembert és cseréltessük ki az elhasználódott gumirészeket, hiszen ezzel a fűtésszámlán is spórolhatunk.


Műanyag nyílászárók, ajtók és ablakok karbantartása

Műanyag ajtók és ablakok szakszerű és alapos karbantartása. A beépített terasz és télikert műanyag ablak- és ajtó-konstrukcióinak rendszeres karbantartásával és ápolással biztosíthatjuk azok hőszigetelését és a takarékosság érvényesülését. Néhány extra téma, melyet érdemes lehet megismerni a Google kereső segítségével: télikertek építése, energiatakarékosság otthon, hőszigetelés beépítése, télikert kialakítása, üveg betét, ajtó-ablak gyártás ára, műanyag ablak szerelése, karbantartás házilag, ápolás saját kezűleg. Télikertépítés Budapest, teraszbeépítés

Szólj hozzá!