A télikert üveg konstrukciója

A télikert üveg konstrukciója

Üvegezés és beépítés, terasz.
Fontos a nagy üvegfelületek megfelelő szigetelése.

Teraszbeépítés és beüvegezés

A télikert lényegében egy beüvegezett műanyag konstrukció, a falak és jó esetben a tető felületének üveg része a 100%-hoz közelít. Mivel lényegében a falat és a tetőt helyettesítjük üveggel, ezért annak funkcióit is átveszi. A télikertben beépített üveg a következő követelményeknek felel meg: a lehető legtöbb fényt átereszti, hőszigetelő tulajdonságú, biztonságos és hermetikusan zár.

A terasz beüvegezéséhez használt üvegbetét kiválasztásakor a télikert funkcióját kell figyelembe venni. A hőszigetelési tulajdonság megválasztásakor fontos eldönteni, hogy a télikertet szezonálisan vagy egész évben kívánjuk használni, egyes esetekben érdemes a solár üveg beépítése mellett dönteni. Az üvegtető szerkezetéhez használt üvegbetétek kiválasztásakor a biztonság az első szempont, melyet figyelembe kell venni, minden egyéb tulajdonság csak ezután következik.

Üveg betét. Télikertgyártás
Kizárólag a legjobb minőségű üveg kerül beépítésre.

Az új szoba építése során használt üveg felületek a természetes fény beengedése mellett a külső hatásoktól is védik a helyiséget. Az üvegkonstrukció öt funkciót lát el a télikertben: télen hőszigetelő, nyáron hőszigetelő, hangszigetelő, betörésvédelmi és esztétikai funkciókat. Ahhoz, hogy ezeknek a funkcióknak és kritériumoknak az alapanyagok megfeleljenek, több üvegbetét típust fejlesztettek ki a szakemberek: energiatakarékos, napvédő, laminált, megerősített, anyagában színezett és díszített. A megfelelő minőségű és tulajdonságú üvegbetét kiválasztásakor egyszerű lenne azt mondani, hogy minden, az előzőekben leírt tulajdonsággal rendelkezzen, ám ezek a gyártási megoldások megdrágítják az üvegkonstrukció árát.

Kiegészítő védelem

Egyes esetekben a télikertgyártás során már elkészült és beépített üvegbetéteket elláthatjuk kiegészítő védelemmel utólag is. A solár üveg esetében az árnyék és hővédelmet a gyártás során építik be, az elkészült üveget speciális fóliával húzhatják be a szakemberek. Az utólag felhelyezett fólia megerősíti az üveget, biztonságossá teszi törés esetén is, árnyékvédelmet is biztosíthat a matt fólia, emellett díszíthetjük is ilyen módon a teraszbeépítést. A jól megválasztott, utólag felhelyezett fóliával a hőszigetelés is megoldható. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyártás során beépített hő-, zaj- és árnyékvédelem minden esetben hatásosabb, megbízhatóbb és hosszabb élettartamú, mint az utólag végzett „javítás”.

Üvegbetétek szigetelése

A helyiségek hővesztesége a télikertben az üvegtáblákon keresztül a következő módon történik: először a helyiség hőjétől átmelegszik az üveg belső oldala, ez a hő a légkamrán keresztül, konvekció és hősugárzás útján átadódik a külső üveglapnak, mely a hőt a külvilág felé adja le. A modern üvegbetétekben ezért az üveglapok közötti hézagot inert gázokkal töltik ki, melyek nem továbbítják a hőt. A leggyakrabban használt gáz típus az argon. A kripton és a xenon hővezetési együtthatója még alacsonyabb, ezért az üvegbetét vastagságát jelentősen csökkenthetjük, sajnos ezzel együtt az elkészült konstrukció ára is emelkedik. Ezt a megoldást a háromrétegű üvegbetétekben alkalmazzák, olyan helyeken, ahol a nagy hideg miatt ez gazdaságos és szükséges.

Üveg és konstrukció. Üvegház hatás
Energiatakarékos üvegbetétek beszerelése

Hangszigetelő üveg

A télikertépítés során, főleg Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban is, szempont lehet a megfelelő hangszigetelés. A hagyományos, hőszigetelő üvegbetétek 30-34 decibellel csökkentik a beszűrődő külső zaj mértékét, ha ennél nagyobb zajcsökkenést szeretnénk elérni, akkor multifunkcionális üvegbetét rendelése szükséges. Minden változtatás és funkcióváltás vagy hozzáadás természetesen kihat az üvegkonstrukció árára is.


Télikertgyártás. A Caribi Kft által Budapest területén vagy környékén létesített télikertek üveg konstrukciója minden esetben szakszerűen készül el. A télikert építésekor fontos kiemelni és megjegyezni, mennyire lényeges a megfelelő hőszigetelés, hangszigetelés és árnyékolás biztosítása, és annak fontossága, ami a konstrukció gyártásakor használt üvegbetétek típusától függ és nem lehet elhanyagolható szempont napjainkban. A tél beállta előtt, az energiatakarékosság szempontjából is, érdemes lehet elolvasni az alábbi témákat: otthoni energiatakarékosság megszervezése, Budapest kőműves munkák, teraszbeépítés szakszerűen, a jól legyártott télikert és üveg terasz funkciói szolár üveg

Szólj hozzá!