Hőszigetelő ablaküveg

Műanyag télikert építéséhez energiatakarékos üvegbetét

Hőszigetelő ablaküveg
Hőszigetelés a télikertben is.

A megnövekedő energiaárak hatására a lakás és háztulajdonosok többsége az energiatakarékos megoldások felé fordul. A takarékosság egyik módja, ha csökkentjük otthonunk energiafelhasználását, csökkentjük a hőveszteséget. A házak falait hőszigetelő réteggel láthatjuk el, az ablakokat azonban cserélni kell, ha a meglévőknek nem elég jó a hőszigetelő tulajdonságuk. A modern műanyag ablakok többsége jó hőszigetelő, azonban az ablaküveg hőszigetelése több tényezőtől is függ. Ahhoz, hogy megértsük a hőszigetelő üvegek működését, ismerkedjünk meg típusaikkal és gyártásukkal.

A hőszigetelő ablaküveg felépítése

A hőszigetelő ablaküvegek története az 1960-as évekig nyúlik vissza. Az energiahordozók árának csökkenése sokáig háttérbe szorította a modern, de drága energiatakarékos eljárások elterjedését. Manapság a modern gázfeltöltési rendszereknek és az új bevonó anyagoknak köszönhetően jelentősen lecsökkent a műanyag ablakok ára.
A hőszigetelő ablaküveg az alábbi részekből áll:

 • üvegtábla
 • üvegköz és távtartó
 • semleges gáz
 • nedvességgyűjtő anyag
 • tömítés.

Két kamrás hőszigetelő üvegbetét

A legelterjedtebb üvegkonstrukció, melyet nem csak lakóházak ablakaiként alkalmazhatunk, hanem télikert gyártására is alkalmas, az egykamrás üvegbetét. A thermo üveg két síküveg lapból áll, melyek között találjuk a semleges gázt, ami a hőátadás minimalizálást szolgálja.

A gázréteg vastagsága ugyan növeli az üvegbetét hőszigetelő képességét azonban növeli az ablak vastagságát, tehát a konstrukció méretét és súlyát is.

Az üveglapok közötti kamra vastagsága általában 6 és 24 mm között mozog. A távtartó alumíniumlemezt páragyűjtő golyócskákkal töltik fel.

A hőszigetelő ablaktáblák gyártása során a légrés feltölthető levegővel vagy argon gázzal. A levegővel töltött változat olcsóbb, az Argonnal töltött üvegbetétnek viszont sokkal jobb a hőszigetelő képessége, tehát takarékosabb.

Háromrétegű hőszigetelő üvegbetétek

Az utóbbi időben, a megnövekedett hőszigetelési igények miatt egyre gyakrabban kérnek három rétegű üvegbetétet. A nagy üvegfelületekkel rendelkező télikertek esetében, energiatakarékossági szempontból indokolt lehet ez az ablaküveg típus, ugyanakkor figyelembe kell venni a gyártás magasabb költségeit és a nagyobb konstrukciók magasabb súlyát is. A télikertépítésnél lényeges szempont lehet, hogy a beszerelendő üvegkonstrukció könnyű legyen, különösen a tető esetében.

A három rétegű hőszigetelő üvegbetét három darab üveglapból áll, közöttük két légkamrával, ahova Argon gázt vagy levegőt tölthet a gyártó.

A háromrétegű ablaküvegek szélessége általában 32 és 44 mm között mozog.

Ha ön télikertépítést tervez, vagy otthonának energiatakarékosságán szeretne javítani az ablakok cseréjével, mindenképpen érdeklődjön a gyártó szakembereinél, hogy milyen típusú hőszigetelés javallott a konkrét esetben.

Olvass tovább

A télikert építés sajátosságai Budapesten

Hogyan tervezzünk és építsünk télikertet nagyvárosban?

Télikert építés ház sarkán
Télikert a nagyvárosban

A Budapesti éghajlati viszonyoknak megvannak a maguk sajátosságai, melyeket figyelembe kell venni a télikert tervezése és építése közben. A városi dzsungelben kellemes, pihentető, zöld oázist alakíthatunk ki otthonunkban, mely egész évben virágzó növényekkel örvendezteti meg tulajdonosát. Nem mindegy, hogy hozzáépítéssel vagy teraszbeépítéssel kívánjuk létrehozni ezt a plusz helyiséget, hiszen az épület adottságai mellett a törvényi előírásokat is figyelembe kell venni.

Sajátosságok a budapesti télikertépítéskor

A nagyvárosban az alábbi kritériumokat kell figyelembe vennünk, ha télikert építéshez fogunk:

 • az épület típusa,
 • a beépítés elhelyezkedése és fekvése,
 • a terasz vagy épület hozzáférhetősége,
 • az elérhető építőanyagok típusa.

A budapesti épület típusa

Nem mindegy, hogy milyen típusú ingatlanban szeretnénk télikertet kialakítani a nagyvárosban. Minden épülettípusnak megvannak a sajátosságai, melyek meghatározzák a télikert típusát is. Az adott ingatlanra vonatkozó építési előírások lehetetlenné is tehetik a beépítést.

Ha kételkedünk abban, hogy az előírások engedélyezik-e a télikert kialakítását, szakemberhez kell fordulni. A télikertépítő cég munkatársai gyorsan és szakszerűen felmérik, hogy milyen lehetőségei vannak a tulajdonosnak.

Ha társasházról vagy többlakásos épületről van szó, előfordulhat, hogy a lakók engedélyére is szükség van, családi ház esetében az eljárás azonban jóval egyszerűbb, de minden esetben az a biztos, ha szakember tanácsát kérjük.

Elhelyezkedés és fekvés

Az épület elhelyezkedése és fekvése alapvetően meghatározza a télikert kialakításának módját és típusát. Ha déli fekvésű télikertett tudunk építeni, akkor ott az árnyékolásra kell fektetni a hangsúlyt, hiszen az év és napok nagy részében a nap melegíti majd oázisunkat. Amennyiben északi fekvésű, esetleg más épületek által árnyékolt helyen szeretnénk építeni, akkor a fűtés lehetőségét és gazdaságosságát kell mérlegelnünk, illetve azt a lehetőséget, hogy nem használjuk egész évben a helyiséget.

Hozzáférhetőség

Minden építkezésnél figyelembe kell venni a hozzáférhetőséget. Bár napjainkban, a modern technikáknak és technológiáknak köszönhetően (például ipari alpinisták segítségével) bárhol építkezhetünk, figyelembe kell venni ennek költségvonzatait. A szakemberek már az első felmérés során megállapítják, hogy szükséges-e különleges jármű vagy eszköz az anyagok helyszínre juttatásához, beemeléséhez stb.

Anyagok

A télikertépítés tervezésekor különféle anyagok alkalmazása jöhet szóba, melyek más és más tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Ön télikertjének építéséhez szükséges anyagokat az építők a megbeszélés során az igényeknek megfelelően választják ki, hogy az eredmény tökéletesen kielégítse a megrendelőt.

Olvass tovább

Terasz beépítése téglával

Terasz építése és átalakítása télikertté

Terasz beépítése téglával
Téglából épített terasz

A kényelmes, téglából épített terasz kellemes pihenőhely nyáron, ahol elfogyaszthatunk egy csésze kávét vagy teát. Kellemes közösségi tér, ahol összeülhet a család vagy a barátok egy kellemes beszélgetésre. A nyári meleg ellen védekezhetünk a pergolára futtatott növényekkel vagy létesíthetünk árnyékolást is. Ha a téglafalakat kombináljuk műanyag nyílászárókkal, akkor egy kellemes télikertet is kialakíthatunk, ahol egész évben vidám az élet.

Miért érdemes téglával beépíteni a teraszt?

A téglából készült terasz előnye, hogy strapabíró. A téglaalap ellenáll a talajvíznek és az időjárás viszontagságainak is. Ha úgy döntünk a későbbiek folyamán, hogy a teraszt beépítjük és télikertté alakítjuk, számtalan lehetőség közül választhatunk a padlót illetően:

 • hagyhatjuk a rusztikus hatású téglapadlót – ez akkor jó megoldás, ha elsősorban baráti összejövetelekre, tárolásra használjuk a teraszt, a tél során pedig nem tervezzük a fűtését.
 • hidegburkolattal borítjuk – remek megoldás, ha növényházzá akarjuk alakítani teraszunkat. A csempeburkolat könnyen tisztítható, nem kell félnünk a nedvesség hatásaitól.
 • melegpadló burkolat – ha úgy döntünk, hogy melegpadlós burkolattal borítjuk teraszunkat, téglafallal és műanyag ajtóval, ablakokkal látjuk el, akkor egy egész évben használható, teljes értékű szobát is kaphatunk.

Terasz építése

A terasz építésének első lépése a megfelelő hely kiválasztása, ehhez érdemes szakember segítségét kérni. Az alap kialakításához használhatunk követ, betont vagy téglát. A terasztető egyik oldalát a házfal tartja majd, míg a másik oldalon oszlopokat kell építenünk. A tartóoszlopokat téglából építjük, számuk a megrendelő kívánsága szerint alakítható:

 • egy oszlop: háromszög alakú terasz, télikert kialakítása.
 • két oszlop: négyszög alapú, hagyományos szobaszerű télikert kialakítása.
 • három vagy több téglaoszlop: bonyolult geometriájú, különleges terasz vagy télikert kialakításához.

Télikert kialakítása

Az elkészült teraszt bármikor télikertté alakíthatjuk, beépíthetjük. Ehhez arra van szükség, hogy az oldalait nagy méretű műanyag ablakokkal határoljuk el a külvilágtól. Az igazán szép megoldás, ha a házfalon kívül minden létesített falat üveggel borítunk, de kívánság szerint az egyik fal épülhet téglából is. Ilyenkor a dekoratív téglát ajánlják a szakemberek.

Ha úgy dönt, hogy teraszt szeretne építeni vagy egy minden igényt kielégítő télikertet kialakítani, forduljon szakemberhez, aki ötleteivel segíthet a végső formák kiválasztását és az optimális méretek megválasztását.

Az új terasz építhető téglából és beépíthető is ebből az elterjedt és jó áron megvásárolható  építőanyagból. Előnye, hogy télen – nyáron kellemesen használható télikert kialakítására is kiválóan alkalmas.

Télikert ötletek

Így teheted vonzóvá télikertedet

télikert építés ötletek
Ötletek télikert építéshez

Ha szeretnéd tudni, hogyan kell berendezni a beépített teraszt, vagy hogyan teheted otthonossá saját kezűleg, akkor olvasd el télikert ötletek cikkünket.

A beépített terasz az utóbbi években egyre népszerűbbé válik a városban lakók körében. Egy kis zöld sziget a betondzsungel közepén. Már önmagában a télikert kialakítása, gondozása is pihentető tevékenység, a zöld közösségi tér pedig a baráti, családi események középpontjává is válhat.

A télikert típusai

Mielőtt rátérnénk a télikert ötletekre, nézzük át röviden, hogy milyen télikerttípusokat építhetünk otthonunkban:

 • terasztélikert – kellemes átmenetet képez a ház belső tere és a kert között. Kialakítása a meglévő, vagy létesített terasz beépítésével történik. Használhatjuk teaszobának, vendégek fogadására.
 • télikert-lakószoba – az ilyen télikertett a ház szerves részeként, a már meglévő helyiségben alakítjuk ki. Jellemző az ilyen kialakításra, hogy az árnyékolást, páratartalmat és hőmérsékletet a lakók igényei szerint állítjuk be, a növények igényei másodlagosnak tekinthetők.
 • télikert, oranzséria – kialakítása a legtöbb esetben hozzáépítéssel történik, de természetesen már meglévő helyiségek üvegezésével is kialakítható. Alapvető jellemzője, hogy a kialakítás a növények igényeinek megfelelően, azoknak alárendelve történik.

Néhány ötlet a beépített teraszhoz

A télikert ötletek nem lehetnek általános érvényűek és kötelezőek, hiszen minden ember más és más, az új kis oázis kialakításának az elsődleges célja pedig éppen az, hogy a megrendelő igényeit kielégítse. Ha azon gondolkozik, hogy beépítse a teraszát, azt kell szem előtt tartani, hogy jól érezze magát benne és az ott töltött idő pihentető legyen.

Figyeljen a tájolásra

Nem szabad elfelejteni, hogy a déli tájolású télikertbe az idő nagy részében besüt a nap, ezért gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról, a nyári melegben légkondicionálásra is szükség lehet. Az északi tájolású télikert esetében arra lehet számítani, hogy itt a trópusi növényeknek a tél folyamán kiegészítő fűtésre lehet szükségük.

Telepítsen növényeket saját kezűleg

A saját kezűleg ültetett és nevelt növények büszkeséggel töltik el gazdájukat. Jó ötlet lehet a növényekből zónákat kialakítani, ahol eltérő klímakörülményeket biztosíthatunk számukra:

 • különleges egzotikus és trópusi növények,
 • trópusi esőerdő növényei,
 • szubtrópusi növények,
 • sivatagi növények,
 • teleltetett növények zónája.

Ha szeretnél télikert ötleteket kapni, olvasd blogbejegyzéseinket, ahol az egyes növények telepítéséről, szaporításáról is kaphatsz információkat.


Télikert ötletek a terasz tökéletes beépítéséhez, a télikertek berendezéséhez nem csak Budapesten. A saját kezű növénynevelés pihentető foglalkozás lehet. A fent említett témák mellett érdemes lehet böngészni a télikerépítés módszereit, a növények telepítését, a télikert kialakítását és a télikerttípusok leírását is.

Télikert belső burkolatai

Kő burkolat terasz

A beépített terasz vakolása és padlóburkolata

Csempe terasz télikert
Csempeburkolat a beépített teraszon.

A télikertépítéskor, terasz beépítéskor a homlokzat legnagyobb részét műanyag nyílászáró konstrukciókból alakítják ki a szakemberek. A belső teret az üvegfelületek határozzák meg, de a falfelületek és a padló megfelelő burkolatának kialakítása is nagy szakértelmet igényel. Előre bocsátandó, hogy a burkolatok kiválasztásakor nem csak a praktikusságot, hanem a megrendelő igényeit és ízlését is figyelembe lehet venni. A természetes hangulatot kedvelők számára a fa lambéria jó megoldás lehet, azonban a párás levegőjű növénykertekben nem előnyös ez a burkolattípus.

Vakolás a télikertben

A teraszbeépítéskor kialakított télikertben belső fallá kell alakítani a korábban homlokzatként funkcionáló teraszrész, ilyenkor érdemes a vakolatot is lecserélni. A vakolás, a vakolat anyaga a habarcs. A télikertek vakolatának kialakításakor érdemes a hőszigetelési tényezőket is megvizsgálni, ennek fényében az alábbi habarcsokat használhatjuk fel a burkolat elkészítéséhez:

 • hőszigetelő habarcs
 • mészhabarcs
 • kőporos habarcs
 • gipszhabarcs.

A beépített teraszon a vakolat felvitelét minden esetben kőműves szakember végzi. Saját kezűleg fölösleges ezzel kísérletezni, hiszen a nagyobb felületek egyenletes és egyenes burkolását csak hosszú gyakorlással lehet elsajátítani.

Kő burkolat terasz
Kőburkolatú fal a beépített teraszon.

Belső burkolatok

A vakolatnál változatosabb falfelületeket is kialakíthatunk. A vakolaton kívül a falak és mennyezet burkolataként az alábbi anyagokat használhatjuk:

 • természetes fa (lap, lemez, léc, deszka, palló, lambéria)
 • fahelyettesítő lemezek (pozdorja, furnér-, laminált lemez)
 • gipsz, gipszkarton
 • fém
 • műanyag (lemez, idom, lambéria)
 • kerámia (mintás, nyers vagy mázas)
 • üveg (lap, idom)
 • természetes kő.

Télikertek kialakításakor a falburkolat kiválasztása attól is függ, hogy milyen funkciót szánunk az új helyiségnek. A lakószobák falburkolata készülhet a meleg hatást kölcsönző fából, esetleg műanyagból, gipszből vagy hagyományos habarcs vakolatból. Virágok teleltetésére is használt növénykertek esetében a kő, csempe vagy műanyag lambériaburkolat a praktikus.

A mennyezet kialakítható műanyag ablakokból, ha hagyományos tetőszerkezet mennyezetét kell burkolni, akkor fát, műanyag lambériát vagy habarcsot alkalmazhatunk.

Padlóburkolat a teraszon

A beépített teraszon a hidegpadló burkolatok lehetnek praktikusak:

 • PVC-burkolat
 • kerámiaburkolat
 • cementpadló.

Melegpadló burkolatokat a beépített teraszon vagy a télikertben akkor alkalmazunk, ha a helyiséget lakószobaként, társalgóként is szeretnénk használni. Ezeket a burkolatokat óvni kell a nedvességtő és a párától. A télikertben leggyakrabban alkalmazott melegpadló burkolattípusok:

 • parketta
 • hajópadló
 • szőnyegpadló
 • laminált padló.

A parketták anyaga lehet:

 • tölgy, gőzölt bükk,
 • kőris, akác,
 • cserfa.

A teraszok és télikertek belső burkolatainak kiválasztásakor a leendő berendezéseket (színüket, stílusukat) és a telepítendő növényeket is érdemes figyelembe venni, hogy kellemes összhatást érjünk el és egy igazán üdítő és pihentető zöldövezettel gazdagodjon otthonunk.

Olvass tovább

Beton a télikertépítésnél

Betonterasz a télikertépítéshez

Kőműves munkák alapanyaga

Betonból öntött terasz.
Beton terasz a télikert alapja.

A télikertépítésnél a legnagyobb felületek üvegből és műanyagból készülnek, de jelentős szerep jut a kőművesmunkáknak is. A terasz alapja sokféle módon és módszerrel elkészíthető, az egyik ilyen a betonozás, emellett a terasz tetőszerkezetét tartó oszlopok is készülhetnek betonból, ezért ez az egyik legfontosabb alapanyag.

Mi a beton?

A betonnem más, mint adalékanyagok, kötőanyagok és víz – esetenként különféle adalékszerek – megfelelő keverékéből előállított, mesterséges építőanyag. Jellegzetessége, hogy készítéskor lágy, könnyen alakítható, képlékeny, majd bizonyos idő múlva a kötőanyag és a víz vegyi reakciója következtében megköt és fokozatosan megszilárdulva kőszerűvé válik. A beton alkotórészei közé soroljuk a hézagokat, pórusokat kitöltő levegőt is.

A betont három állapotában szokták jellemezni a szakemberek:

 • betonkeverék, a bedolgozáshoz már megfelelően előkészített, megkevert beton, amelyen a kötés jelei nem mutatkoznak
 • friss beton, a bedolgozott betonkeverék, amelyen a kötés jelei ugyancsak nem mutatkoznak
 • megszilárdult beton, amelyen általában a beton szilárdulási folyamatának 28 napos korát értjük.

A terasz építéshez szükséges beton alkotóanyagai

A télikertépítés során a felhasznált betont készen is vásárolhatjuk, de általában a helyszínen keverik be a szakemberek a szükséges alkotóanyagokból.

Cement

A beton-vasbeton szerkezetek betonjának elkészítéséhez portlandcementet, kohósalak- és pernye-portlandcementet, kis hőfejlesztésű portlandcementet, fehér és színes portlandcementet szabad használni.

Mags terasz betonból
Magasított betonterasz

Adalékanyagok

A cement elvben önmagában is használható volna a terasz elkészítéséhez vagy a télikert oszlopainak beöntéséhez, azonban rendkívül drága volna csak ebből készíteni a betont, ezért különböző adalékanyagokat használnak. Az épületszerkezetek betonjának adalékanyagául általában folyamból vagy bányából kitermelt, természetes állapotú, többségében kvarc-, kvarcitszemcsékből álló, laza, üledékes kőzethalmokat használunk fel.

Technológiai szempontból az építés során az alábbi adalékanyagokat használjuk:

 • homok
 • kavics
 • homokos kavics.

A betonok csoportosítása és megnevezése

A télikert építés helyszínének kiválasztását követően a szakemberek megállapítják, hogy milyen építőanyagok felhasználásával készülhet el az építmény. A statikai szempontok figyelembevételével választják ki a megfelelő betontípust is.

A betonok típusai:

 • az adalékanyag fajtájától függően: kavics-, zúzottkő-, salak-, perlit-, stb. beton
 • az adalékanyag szemmegoszlása alapján: egyszemcsés, folytonos és lépcsős szemmegoszlású beton
 • a felhasznált cement fajtája szerint: cement-, bauxit-, transzcement-, stb. beton
 • az előállítás módjától függően: döngölt, csömöszölt, öntött, vibrált, stb. beton
 • a szerkezeti rendeltetése szerint: alap-, aljzat-, szerelő-, védő-, szerkezeti beton.

A Budapesten épített télikertek létesítésénél az építőipai folyamatokban jártas szakemberek választják ki, készítik el vagy rendelik meg a megfelelő típusú és minőségű betont. A beton öntését szakképzett kőművesek végzik, a száradást követően történik a műanyag nyílászárók szerelése, az ablak és ajtókonstrukciók, illetve a tetőzet elkészítése.

Olvass tovább

Télikertek, teraszok villámvédelme

Villámhárító a tetőn

Villámvédelmi berendezések beépítése otthon

viullámhárító télikert
Villámvédelem a télikertépítés során

A villámvédelem, a villámhárító berendezések beszerelése a télikertépítésnél is fontos feladat lehet. A létesítmény különösen akkor szorul védelemre, ha szerkezete fém, és ha eléggé magasak a főépülettől legtávolabb eső pontjai. Ilyen esetben a lakóház tetejére szerelt villámhárító nem nyújt  védelmet, mert a távolabbi objektumok kiesnek a kúpszerűen elhelyezkedő biztonsági zónából, így például a beépített terasz kert felőli sarkát a földszintes családi ház tetejére szerelt villámhárító egyáltalán nem védi.

A megfelelő kialakítást villamossági szakember segítségével kell elvégezni, aki szakszerűen építi be a szükséges eszközöket és berendezéseket.

Mi a villámvédelem, mi a célja?

A közvetlen villámcsapás elleni védelemnek az a célja, hogy a becsapás a védendő tárgy, épület helyett a felfogót, villámhárító berendezést érje, ezáltal a villám részére az épületen kívül kisebb ellenállású utat biztosítson a föld felé, semmint ha a villám a védendő tárgyon belül jutna a földbe. A villámhárító berendezés feladata tehát, hogy a villámcsapás esetén megvédje az épületet, zárt vagy nyitott terasz, télikertet a rombolástó, tűztől és a benn tartózkodó személyeknek védelmet nyújtson.

Életvédelem a villámcsapás esetén

A télikertben tartózkodó embert közvetlen villámcsapás nem fenyegeti, mégsem célszerű az épületen belül olyan hely közelében tartózkodni, ahol a tetőn levő fémszerkezetekkel vezetői összeköttetésben levő fémtárgy van. Az antennák, kémények, villamos berendezések a beépített teraszon villámcsapáskor veszélyes területnek minősülnek, mert ezek közelében, mintegy 1 m távolságban másodlagos kisülés jöhet létre.

Villámhárító télikert és terasz
Villámhárító épületekre szerelve

Hogyan építsünk villámhárítót?

A télikertnek beépített teraszon a villámhárító berendezés olyan legyen, hogy a villámáram részére a lehető legrövidebb, egyenes, éles iránytörés nélküli és egyben minél kisebb rezisztenciájú utat létesítsen. Kerülni kell, hogy a villám útja a felfogótól a földelő felé haladva emelkedjék.

A télikert építésének helyszínétől, és a környezetétől függ, hogy villámvédelmi szempontból milyen besorolást kaphat.

A villámhárító berendezés részei:

 • felfogó
 • levezető
 • földelő.

A felfogó

Az épületek tetején, tetőzetén felfogót, felfogókat helyezünk el. A felfogó a villámhárító berendezésnek az a része, amely a villám becsapódását a védendő tárgy, tetőszerkezet helyett felfogja. A felfogó felfogórúdból és felfogóvezetőből áll. Felfogóként alkalmazható a terasz tetejének bármely összefüggő fémrésze, mely legalább 0,5 mm vastagságú és teljes fémkeresztmetszete legalább 100 mm². A felfogórúd a levegő szennyezettségétől függően legalább 12 mm átmérőjű köracél vagy 3-4 mm falvastagságú bármilyen idomacélból készülhet.

Levezető

A levezető a villámhárító felfogó és a földelő összeköttetésére készített vezető vagy a szabvány szerint levezetőnek minősülő egyéb fémrész, amely a felfogót ért villámot a földelőhöz vezeti.

A levezetőket úgy kell elhelyezni a télikert építésekor, hogy a felfogó legfeljebb 50 m vízszintes távolságra legyen a vele összekötött legközelebbi levezetőtől. A levezetők számát a beépített terasz nagysága alapján határozzák meg.

Földelések

 • Földelésnek valamely vezetőnek a földdel való összeköttetését nevezzük.
 • Földelő – az áramnak a földbe folyását közvetítő, e célból a földbe helyezett, földben levő vezető.
 • Földelővezető – a földelőt és a földelendő testet összekötő vezető.

A földelő elhelyezésének pontos helyét a tervezés során villanyszerelő segítségével határozzák meg, és a télikertépítést végző szakemberek kivitelezik megfelelő módon. A megfelelő fajtájú, anyagú és méretű berendezés kiválasztását a szükséges paraméterek ismeretében a megfelelő táblázatok és ajánlások alapján határozzák meg.

A legegyszerűbb földelő a kertben elásott és hegesztéssel összekapcsolt armatúravasakból készíthető el.

Olvass tovább

Hogyan építsünk télikertet?

Télikert és beépített terasz.
Üvegtetős beépített terasz.

A teraszbeépítés folyamatának lépései

Teraszbeépítéssel egy fantasztikus új helyiséget, egy plusz szobát nyerhetünk, mely otthonunk energiatakarékosságát is javítja. A télikert felhasználásának csak a fantázia szab határt, hiszen számtalan módon berendezhetjük azt. A legfontosabb lépés a megfelelő szakemberek kiválasztása, akik megbízhatóan és szakszerűen készítik el a szükséges konstrukciókat.

Teraszbeépítéssel készített télikert

Ha saját télikertet szeretnél Budapesten kertes házban vagy lakásodban, a legegyszerűbb megoldás a terasz beépítése, beüvegezése lehet. A ház átalakítására kiszemelt részének megvizsgálását követően dönthetünk a megfelelő építési technológia kiválasztásáról. A teraszbeépítéshez kiváló minőségű műanyag konstrukciók állnak rendelkezésre, melyek segítségével szinte bármilyen forma kialakítható, az üvegbetét típusától függően pedig a rendszer hőszigetelése is szabályozható.

A télikert tervezése

A télikerttervezés első lépéseként el kel dönteni, hogy milyen típusú, stílusú télikertet szeretnénk létrehozni:

Olvass tovább

Télikert építés

Teraszbeépítés, medencefedés, télikertépítés Budapest és Magyarország területén

Első lépések a télikert felé

Télikert építése Budapesten
Napos oldalra épített télikert.

A télikertépítés folyamata a tervezéssel kezdődik. Mielőtt a szakemberek nekilátnának a tervvázlat elkészítéséhez, számos kérdésre kell választ kapnunk.

Elsősorban el kell dönteni, hogy milyen funkciókat szeretnénk a télikert számára biztosítani. A házhoz épített üvegszerkezet megnöveli az épület alapterületét és egy plusz szobaként is funkcionálhat a jövőben, lehet: kellemes étkező, dolgozószoba, pihenőszoba, játszószoba, stúdió vagy medencét is létesíthetünk itt.

A télikert szerkezetének tulajdonságai révén kiválóan alkalmas növények nevelésére, termesztésére is, bár itt is érdemes több szempontot figyelembe venni: csak a környezet kellemesebbé tétele céljából tartja a növényeket vagy nagyobb kollekcióval kíván hosszútávon foglalkozni? Ha megtaláljuk ezekre a kérdésekre a válaszokat, világossá válik, hogy a télikert építés során milyen technikai felszereltséget kell biztosítani.

Amennyiben csak néhány virágot szeretne, mely kellemes oázissá varázsolja a beépített teraszt a téli hónapokban, akkor elegendő néhány virágtartót és virágcserepet beszereznie. Ha nagyobb mennyiségben szeretne növényeket termeszteni, gondoskodni kell a megfelelő felületekről, az öntözőrendszerről és a klímaberendezések beépítéséről is.

A télikerteket hőmérséklet-tartományuk és klimatizáltságuk alapján három csoportba sorolhatjuk: trópusi-, szubtrópusi- és hideg télikert.

Hideg télikert építése – a hidegnek nevezett helyiségekben a hőmérséklet a téli időszakban nem emelkedik 5 C fok fölé. Lakószobaként nem használható az ilyen beépítés, de fenntartási költsége minimális, és a megfelelő növények kiválasztásával kertként funkcionálhat. Előnye, hogy plusz hőszigetelést biztosít az épület számára, minimális költségek mellett.

Mérsékelt hőmérsékletű, szubtropikus télikert – a helyiség hőmérséklete nem csökken 16-18 fok alám. Lakószobaként nem funkcionálhat a téli hónapokban, de a telepíthető növények köre meglehetősen nagy.

Trópusi télikert – a hőmérséklet sohasem csökken 20 C alá, az optimális 25 C fok. Lakószobaként való alkalmazása szempontjából komfortos a lakók számára is. Ha hétköznapi használatra szeretnénk üvegszobát építeni, ez a hőmérséklet megfelel étkező vagy dolgozószoba kialakítására is, a növények egész évben jól érzik itt magukat.

Pihenőszoba a télikertben.
Télikert mint pihenőszoba egy budapesti kertvárosi területen

A télikert típus kiválasztásakor figyelembe kell venni a létesítés helyszínét (Budapest belvárosa, kertváros, vidék…), illetve hogy a megrendelő mennyit szándékozik ráfordítani az építmény fenntartására, hogyan szeretné használni, hasznosítani azt és a tervezés során milyen funkcionális zónákat szeretne kialakítani:

 • Pihenőzóna
 • Társalgó
 • Kert.

A télikert formája

Télikert építési formák - Bp
Klasszikus télikert formák.

Az építés során kialakított télikert forma a megrendelő ízlésétől és a tervezőtől függ. A leggyakoribb formák a négyszög, sokszög vagy kerek, de a modern konstrukcióknak köszönhetően nincsenek formai akadályok. Az építmény készülhet a ház oldalában vagy körülvehet egy sarkot is.

A télikert tervezés és építés során a fő szempont, hogy az üvegkonstrukció esztétikailag egységet alkosson az épülettel.

Az építési oldal kiválasztása – tájolás

Amikor a télikert elhelyezkedéséről döntünk az építés során, több szempontot is figyelembe kell venni. Ha a ház építésekor nem szerepelt a terveken a télikert, akkor elsősorban a meglévő épület tulajdonságaiból kell kiindulni, a legfontosabb szempont azonban a fény beesési szöge. A télikertet érdemes úgy építeni, úgy tájolni, hogy figyelembe vesszük, mely napszakban kapja majd a legtöbb fényt, és ez mennyire felel meg leendő funkciójának.

Északi építésű télikert

A ház északi oldalán épített télikert változatos funkciókat tölthet be, lehet a konyha vagy az étkező meghosszabbítása, de arra is alkalmas, hogy létrehozhatunk egy zöld oázist otthonunkban. Megfelelő anyagi ráfordítással a kellően nagy teljesítményű fűtési rendszer és megfelelő hőszigetelés beépítése után kiválóan alkalmas dolgozószobának.

Keleti építésű télikert

A keleti tájolással épített télikertek a reggeli órákban telnek meg élettel, amikor betölti a felkelő nap sugarai. A délelőtti órák kellemes klímája azonban a délutánra eltűnik, ezért lakószobaként vagy munkavégzésre korlátozottan alkalmas, de a növények számára kiváló élettér lehet. A keleti építésű télikertben nincs szükség kiegészítő ventiláció beszerelésére, és nem kell félnünk a növények túlmelegedésétől sem.

Nyugati és déli oldali télikertek

Árnyékolás a télikertben
Télikert napernyővel – Budapest

A napos oldalon épített, nagy déli üvegfelületekkel létesített télikertekben rendkívül fontos a megfelelő árnyékolás beszerelése, de a kellemes légkör biztosítása érdekében a klímaberendezés beszerelése is ajánlatos. A derült téli napokon a télikert átmelegszik és az épület fűtési költségeiben komoly megtakarítást hozhat tulajdonosának, de a nyári melegben akár 70 C fokra is felmehet a hőmérséklet, ezért rendkívül fontos a körültekintő kialakítás.

Télikert típusok

A megfelelő anyagok kiválasztása kulcsfontosságú a télikert építés során, hiszen az időtállóság mellett a szerkezeti stabilitás és a biztonság is elsődleges. Az anyagok kiválasztása és a tervezés során figyelembe kell venni a szerkezet önsúlyát, a szélellenállást és a tetőszerkezet szilárdságát, hogy a megfelelő hómennyiséget biztonságosan elbírja. A télikert formájának megtervezését követően meghatározásra kerül a szerkezet anyaga. A télikert vázát alkotó anyagoknak a megfelelő teherbírás mellett hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezniük kell.

A télikert vázának építésekor a következő anyagokat választhatjuk: fém, alumínium, fa és műanyag.

Az egyes anyagok kedvező tulajdonságait gyakran kombinálják és ötvözik, hogy az elkészült télikert tökéletesen megfeleljen funkciójának.

Olvass tovább