Hőszigetelő ablaküveg

Műanyag télikert építéséhez energiatakarékos üvegbetét

Hőszigetelő ablaküveg
Hőszigetelés a télikertben is.

A megnövekedő energiaárak hatására a lakás és háztulajdonosok többsége az energiatakarékos megoldások felé fordul. A takarékosság egyik módja, ha csökkentjük otthonunk energiafelhasználását, csökkentjük a hőveszteséget. A házak falait hőszigetelő réteggel láthatjuk el, az ablakokat azonban cserélni kell, ha a meglévőknek nem elég jó a hőszigetelő tulajdonságuk. A modern műanyag ablakok többsége jó hőszigetelő, azonban az ablaküveg hőszigetelése több tényezőtől is függ. Ahhoz, hogy megértsük a hőszigetelő üvegek működését, ismerkedjünk meg típusaikkal és gyártásukkal.

A hőszigetelő ablaküveg felépítése

A hőszigetelő ablaküvegek története az 1960-as évekig nyúlik vissza. Az energiahordozók árának csökkenése sokáig háttérbe szorította a modern, de drága energiatakarékos eljárások elterjedését. Manapság a modern gázfeltöltési rendszereknek és az új bevonó anyagoknak köszönhetően jelentősen lecsökkent a műanyag ablakok ára.
A hőszigetelő ablaküveg az alábbi részekből áll:

  • üvegtábla
  • üvegköz és távtartó
  • semleges gáz
  • nedvességgyűjtő anyag
  • tömítés.

Két kamrás hőszigetelő üvegbetét

A legelterjedtebb üvegkonstrukció, melyet nem csak lakóházak ablakaiként alkalmazhatunk, hanem télikert gyártására is alkalmas, az egykamrás üvegbetét. A thermo üveg két síküveg lapból áll, melyek között találjuk a semleges gázt, ami a hőátadás minimalizálást szolgálja.

A gázréteg vastagsága ugyan növeli az üvegbetét hőszigetelő képességét azonban növeli az ablak vastagságát, tehát a konstrukció méretét és súlyát is.

Az üveglapok közötti kamra vastagsága általában 6 és 24 mm között mozog. A távtartó alumíniumlemezt páragyűjtő golyócskákkal töltik fel.

A hőszigetelő ablaktáblák gyártása során a légrés feltölthető levegővel vagy argon gázzal. A levegővel töltött változat olcsóbb, az Argonnal töltött üvegbetétnek viszont sokkal jobb a hőszigetelő képessége, tehát takarékosabb.

Háromrétegű hőszigetelő üvegbetétek

Az utóbbi időben, a megnövekedett hőszigetelési igények miatt egyre gyakrabban kérnek három rétegű üvegbetétet. A nagy üvegfelületekkel rendelkező télikertek esetében, energiatakarékossági szempontból indokolt lehet ez az ablaküveg típus, ugyanakkor figyelembe kell venni a gyártás magasabb költségeit és a nagyobb konstrukciók magasabb súlyát is. A télikertépítésnél lényeges szempont lehet, hogy a beszerelendő üvegkonstrukció könnyű legyen, különösen a tető esetében.

A három rétegű hőszigetelő üvegbetét három darab üveglapból áll, közöttük két légkamrával, ahova Argon gázt vagy levegőt tölthet a gyártó.

A háromrétegű ablaküvegek szélessége általában 32 és 44 mm között mozog.

Ha ön télikertépítést tervez, vagy otthonának energiatakarékosságán szeretne javítani az ablakok cseréjével, mindenképpen érdeklődjön a gyártó szakembereinél, hogy milyen típusú hőszigetelés javallott a konkrét esetben.


Hőszigetelő ablaküveg vásárlása és beszerelése. A hőszigetelő ablaküvegnek köszönhetően jelentősen megnövelhető otthonunk, télikertünk energiahatékonysága, így alacsonyabb fűtési számlával számolhatunk. Egyéb érdekes témákra is figyelnünk kell: télikertépítés takarékosan, energiatakarékos üveg, hőszigetelő ajtó és ablak gyártása.

Szólj hozzá!