Télikert ötletek

Így teheted vonzóvá télikertedet

télikert építés ötletek
Ötletek télikert építéshez

Ha szeretnéd tudni, hogyan kell berendezni a beépített teraszt, vagy hogyan teheted otthonossá saját kezűleg, akkor olvasd el télikert ötletek cikkünket.

A beépített terasz az utóbbi években egyre népszerűbbé válik a városban lakók körében. Egy kis zöld sziget a betondzsungel közepén. Már önmagában a télikert kialakítása, gondozása is pihentető tevékenység, a zöld közösségi tér pedig a baráti, családi események középpontjává is válhat.

A télikert típusai

Mielőtt rátérnénk a télikert ötletekre, nézzük át röviden, hogy milyen télikerttípusokat építhetünk otthonunkban:

  • terasztélikert – kellemes átmenetet képez a ház belső tere és a kert között. Kialakítása a meglévő, vagy létesített terasz beépítésével történik. Használhatjuk teaszobának, vendégek fogadására.
  • télikert-lakószoba – az ilyen télikertett a ház szerves részeként, a már meglévő helyiségben alakítjuk ki. Jellemző az ilyen kialakításra, hogy az árnyékolást, páratartalmat és hőmérsékletet a lakók igényei szerint állítjuk be, a növények igényei másodlagosnak tekinthetők.
  • télikert, oranzséria – kialakítása a legtöbb esetben hozzáépítéssel történik, de természetesen már meglévő helyiségek üvegezésével is kialakítható. Alapvető jellemzője, hogy a kialakítás a növények igényeinek megfelelően, azoknak alárendelve történik.

Néhány ötlet a beépített teraszhoz

A télikert ötletek nem lehetnek általános érvényűek és kötelezőek, hiszen minden ember más és más, az új kis oázis kialakításának az elsődleges célja pedig éppen az, hogy a megrendelő igényeit kielégítse. Ha azon gondolkozik, hogy beépítse a teraszát, azt kell szem előtt tartani, hogy jól érezze magát benne és az ott töltött idő pihentető legyen.

Figyeljen a tájolásra

Nem szabad elfelejteni, hogy a déli tájolású télikertbe az idő nagy részében besüt a nap, ezért gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról, a nyári melegben légkondicionálásra is szükség lehet. Az északi tájolású télikert esetében arra lehet számítani, hogy itt a trópusi növényeknek a tél folyamán kiegészítő fűtésre lehet szükségük.

Telepítsen növényeket saját kezűleg

A saját kezűleg ültetett és nevelt növények büszkeséggel töltik el gazdájukat. Jó ötlet lehet a növényekből zónákat kialakítani, ahol eltérő klímakörülményeket biztosíthatunk számukra:

  • különleges egzotikus és trópusi növények,
  • trópusi esőerdő növényei,
  • szubtrópusi növények,
  • sivatagi növények,
  • teleltetett növények zónája.

Ha szeretnél télikert ötleteket kapni, olvasd blogbejegyzéseinket, ahol az egyes növények telepítéséről, szaporításáról is kaphatsz információkat.


Télikert ötletek a terasz tökéletes beépítéséhez, a télikertek berendezéséhez nem csak Budapesten. A saját kezű növénynevelés pihentető foglalkozás lehet. A fent említett témák mellett érdemes lehet böngészni a télikerépítés módszereit, a növények telepítését, a télikert kialakítását és a télikerttípusok leírását is.

Szólj hozzá!